مقالات

رله چیست

رله چیست

در این مطلب میخواهیم بدانیم که رله چیست و چه کاربردی دارد. با ما همراه باشید.

رله یک وسیله الکترونیکی بوده که قابلیت ایمنی و کلید زنی به صورت خودکار را دارا می‌باشد. رله در واقع هنگامی که یک سیگنال مانند تغییرات فشار یا ولتاژ را دریافت می‌کند، کنتاکت‌های بار الکتریکی را بسته یا باز می‌کنند.

رله الکترونیکی معمولا در یک مدار یا چند مدار متعددی مورد استفاده قرار می‌گیرد که آن مدار نیازمند کنترل شدن باشد که این امر عموما با کمک سیگنال‌های دریافتی به وقوع می‌پیوندد.

 

انواع رله

 

یکی از مزیت‌های رله خودکار بودن آن می‌باشد یعنی اینکه بدون نیاز به دخالت انسان یک رله می‌تواند یک مدار یا قطع یا وصل کند که برای انجام این کار نیازمند سیگنال‌های متعددی می‌باشیم این سیگنال می‌تواند قوی یا ضعیف باشد، قوی یا ضعیف بودن سیگنال در عملکرد رله زیاد تفاوتی ایجاد نمی‌کند. اجزای تشکیل دهنده‌ی یک رله معمولا به شکل منطقی تنظیم و جایگذاری می‌شوند.

اجزای تشکیل دهنده‌ی رله الکترونیکی

1 . آهن ربا 

مهمترین بخش در رله آهنربا می‌باشد. نکته جالب توجه آهنربای موجود در رله این است که این آهنربا در واقع یک فلز است که خاصیت مغناطیسی ندارد اما با قرارگیری در یک میدان الکتریکی می‌تواند به آهنربا تبدیل شود.

2 . تیغه‌ی در حال حرکت :

جنس این تیغه از فلز می‌باشد. این تیغه در واقع دستورات کنتاکت متصل به خود را انجام می‌دهد و مدار مورد نظر باز یا بسته می‌کند.

3 . فنر ارتجاعی :

معمولا بعضی از رله‌ها به فنر نیاز ندارند زیاد بود و نبود آن تفاوتی ایجاد نمی‌کند. فنر به تیغه متحرک متصل می‌شود و حرکت آن را روان‌تر می‌کند.

کاربرد رله

4 . کنتاکت :

رساناهایی هستند که درون رله به پایانه‌ها متصل‌اند.

5 . قالب :

قالب معمولا از جنس پلاستیک می‌باشد که اجزای تشکیل دهنده‌ی رله را در خود جای می‌دهد و از آنان در برابر عوامل بیرونی محافظت می‌کند.

6 . یوغ :

در رله یک هسته وجود دارد که روی آن هسته یک قطعه‌ی فلزی قرار گرفته هنگامی که هسته خاصیت آهنربایی پیدا می‌کند، یوغ تیغه متحرک را به خود جذب می‌کند و آن را نگه می‌دارد.

عملکرد رله

در این مطلب بهتر است قبل از شروع باید با پایه‌های رله آشنا شوید :

انواع رله

1  .  no : این تیغه مربوط به کلیدی است که نشانگر مدار باز است، می‌باشد.

2 . nc : این تیغه مربوط به کلیدی است که نشانگر مدار بسته است، می‌باشد.

3 . com : تیغه است که بین دو تیغه‌ی قبلی مشترک است.

این را در نظر بگیرید که در حالت عادی دو پایه nc و com با هم در اتصال‌اند.

هنگامی که جریان برق برقرار می‌شود رله‌ی ما از حالت عادی خارج می‌شود، بعد از جاری شدن برق، آهنربای موجود در رله خاصیت مغناطیسی پیدا می‌کند در این هنگام آهنی که nc و com را به هم وصل کرد بود به سمت آهنربا می‌رود و از nc جدا می‌گردد. در این هنگام تیغه com به no متصل می‌شود و در نهایت مدار وصل می‌شود. قطع مدار هم برعکس فرآیندی است که توضیح دادیم.

انواع رله الکترونیکی

1 . رله‌ی آمپر شیشه‌ای

2 . رله‌ی مخابراتی

3 . رله‌ی پایه ایزومی

4 . انواع رله‌ها با ولتاژهای متفاوت

5 . رله‌ی آی سی

6 . رله‌ی بچه میلون

7 . رله‌ی حالت جامد

8 . رله‌ی با قابلیت فیش خوری

9 . رله‌ی ماشینی فیش خور

10 .  رله‌ی مخابراتی بوبین کنار

11 . رله‌ی مینیاتوری

12 . رله‌ی پایه سوزنی

13 . رله‌ی کتابی

14 . رید رله

امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. همچنین برای خرید اینترنتی انواع رله و محصولات اشنایدر الکتریک می‌توانید به سایت دیجی اشنایدر مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *