دسته‌بندی نشده

کنتاکتور چیست و چه کاربردی دارد | انواع کنتاکتور | ضرورت استفاده از کنتاکتور چیست ؟

کنتاکتور

کنتاکتور یک سوئیچ کنترل شده الکتریکی است که برای تعویض مدار منبع تغذیه استفاده می‌شود، در واقع کنتاکتورها نوعی رله تخصصی هستند که قادر به جابجایی بارهای بالاتر از قبیل موتورها، روشنایی و بخاری های برقی هستند. روشن و خاموش کردن بارهای بزرگ برق مانند موتور، روشنایی و بخاری نیاز به اتوماسیونی دارد که در اکثر کنتاکتورها از آن استفاده می‌شود. در این مطلب از مجله دیجی اشنایدر به موضوع کنتاکتور چیست می‌پردازیم. امیدوارم این مطلب برای شما مفید باشد.

کنتاکتور چیست ؟

کنتاکتور چیست؟ دانستن پاسخ این سوال موجب آگاهی بیشتر شما درباره نحوه و عملکرد این دستگاه می‌شود. کنتاکتور یک سوئیچ کنترل شده الکتریکی است که برای تعویض مدار منبع تغذیه استفاده می‌شود، در واقع کنتاکتورها نوعی رله تخصصی هستند که قادر به جابه‌جایی بارهای بالاتر از قبیل موتورها، روشنایی و بخاری‌های برقی هستند. روشن و خاموش کردن بارهای بزرگ برق مانند موتور، روشنایی و بخاری نیاز به اتوماسیونی دارد که در اکثر کنتاکتورها از آن استفاده می‌شود.

کنتاکتور چیست

کنتاکتورها قطعاتی هستند که به دلیل حجم کمی که دارند به صورت میدانی قابل نصب هستند. این دستگاه‌ها دارای چندین رابط یا اتصال می‌باشند، این اتصالات هنگامی که درسیم‌پیچ کنتاکتور، برق جریان پیدا می‌کند، برق مورد نیاز، بار مربوطه را تامین می‌کنند. کاربرد اصلی کنتاکتورها در موتورهای الکتریکی است. کنتاکتورها در اشکال مختلف با ظرفیت‌ها و ویژگی‌های متفاوتی عرضه می‌شوند. یک کنتاکتور، بر خلاف قطع کننده مدار، جریان اتصال کوتاه را قطع نمی‌کند. جریان الکتریکی درون کنتاکتورها از چند آمپر تا چند هزار آمپر و 24 ولت DC تا چند کیلوولت متغیر است. اندازه فیزیکی کنتاکتورها می‌تواند متغیر باشد. این دستگاه‌ها در اندازه‌های بسیار کوچک ده سانتی تا یک متری ساخته می‌شوند.

چرا از کنتاکتور استفاده می‌شود ؟

حالا که فهمیدید کنتاکتور چیست، باید بدانید چرا از آن استفاده می‌شود؟ کنتاکتورها برای کاربردهای پر قدرت استفاده می‌شوند. آن‌ها با ولتاژ و جریان کمتری، مدارهای پرقدرت را تغییر می‌دهند، به همین دلیل معمولاً بزرگ‌تر و سنگین‌تر از رله‌های کنترل هستند.

کنتاکتور چگونه کار می‌کند؟

جریان عبوری از کنتاکتور، هسته آهنی درون را تحریک می‌کند. این هسته آهنی یا سیم پیچ یک میدان مغناطیسی ایجاد می‌کند و این میدان باعث می‌شود هسته کنتاکتور، آرماتور را حرکت دهد. یک اتصال معمولاً از نوع بسته (NC) مدار بین اتصال ثابت و متحرک را کامل می‌کند. به این ترتیب جریان از طریق این اتصال به بار منتقل می‌شود. هنگامی که جریان از بین می‌رود، سیم پیچ انرژی خود را از دست می‌دهد و مدار را باز می‌کند. حالا که مشخص شد کنتاکتور چیست و چگونه کار می‌کند، به انواع مختلف آن می‌پردازیم.

انواع کنتاکتور ها از گذشته تا به امروز

کنتاکتور چیست

1 . سوئیچ تیغه ای

سوئیچ تیغه‌ای در اوایل دهه 1800 مورد استفاده قرار می‌گرفت. این نخستین کنتاکتوری بود که برای کنترل (شروع یا متوقف کردن) موتورهای الکتریکی به کار گرفته شد. سوئیچ تیغه‌ای از نوار فلزی تشکیل شده بود، که درون یک اتصال فرو می‌رفت و دارای اهرمی برای پایین و بالا کشیدن سوئیچ بود. در آن زمان، باید با ایستادن در کنار کنتاکتور، سوئیچ تیغه‌ای را در حالت بسته قرار می‌داد. که این خود خطرات بسیاری را برای کاربر به همراه داشت.

2 . کنتاکتور کنترل دستی

از آن جا که استفاده از سوئیچ تیغه‌ای به صورت مرتب خطرناک بود. مهندسان به فکر طراحی دستگاه کنتاکتور دیگری افتادند که ویژگی‌های سوئیچ تیغه‌ای را داشته باشد، اما ایمن‌تر از آن کار کند، بنابراین کنتاکتور کنترل دستی ساخته شد. در این کنتاکتور، سوئیچ یا دکمه کنترل دستی به صورت فیزیکی به کنترلر وصل می‌شود.

3 . کنتاکتور مغناطیسی

در این مطلب از کنتاکتور چیست باید گفت که کارکرد کنتاکتور مغناطیسی به صورت الکترومکانیکی می‌باشد. کنتاکتور مغناطیسی از مدرن‌ترین طرح‌های کنتاکتور است که  از راه دور نیز کنترل می‌شود. کنتاکتور مغناطیسی بسیار ایمن‌تر از انواع دیگر کنتاکتورها است. در این نوع کنتاکتور مقدار کمی جریان کنترلی برای باز یا بسته شدن مدار مورد نیاز است.


مقالات مرتبط :

1 . میکروسوئیچ چیست ؟

2 . رله چیست ؟

3 . پرشرسوئیچ چیست ؟


فروشگاه اینترنتی دیجی اشنایدر این مطلب را به موضوع کنتاکتور چیست پرداخت. ضرورت استفاده از کنتاکتور ،نحوه‌ی کار کنتاکتور و انواع کنتاکتور تا امروز را معرفی کردیم. امیدواریم تمام سوالات شما را در مورد این موضوع پاسخگو بوده باشیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه می‌توانید در زیر مطلب با ما به اشتراک بگذارید. کارشناسان دیجی اشنایدر در اولین فرصت به سوالات شما پاسخ می‌دهند.

۴ دیدگاه در “کنتاکتور چیست و چه کاربردی دارد | انواع کنتاکتور | ضرورت استفاده از کنتاکتور چیست ؟

  1. علی پورمحمدی گفت:

    برای خرید کنتاکتور اشنایدر میتونم به صورت اینترنتی اقدام کنم ؟

    1. digilog گفت:

      بله سایت دیجی اشنایدر در خدمت شماست.

  2. مجید خسروی گفت:

    تمام اطلاعات مربوط به کنتاکتور ها رو شامل میشد این محتوا
    یه سوال داشتم
    تفاوت اینور با سافت استارتر در چی هست؟

    1. امیر نیکخو گفت:

      سلام دوست عزیز.
      بله در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم
      تفاوت اینورتر و سافت استارتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *