در این مقاله از مجله دیجی اشنایدر به طور جامع به مبحث اینورترهای صنعتی پرداخته شده است. ما در این متن درک خواهیم کرد اینورتر صنعتی چیست و چه کاربردهای را شامل میشود. سپس انواع آن را مورد بررسی قرار داده و توضیح خواهیم داد. در ادامه مزیتها و معایب بکارگیری آنها را در صنعت ذکر خواهیم کرد.
کاربرد اینورتر چیست ؟
توان در صنعت به عنوان یک نیاز اساسی مطرح میباشد. یک اینورتر در اصل یک وسیله مستقل است که ولتاژ DC را به ولتاژ AC تبدیل میکند. ولتاژ AC میتواند دارای ولتاژ فرکانس مختلفی باشد که توسط ترانسها و مدارهای خاصی کنترل میشود.
اینورترهای صنعتی این اطمینان را بوجود میآورند که منبع توان دارای عدم وقفه بوده و به طور پیوسته در مدار قرار دارد و کار میکند. آنها در کاربردهای متنوعی چون UPS، کنترلکنندههای سرعت، موتورهای الکتریکی و … بکار برده میشوند. از برندهای معروف اینورتر صنعتی میتوان به برند زیمنس اشاره کرد که محصول کمپانی زیمنس آلمان میباشد و از کیفیت ساخت بالا و برنامهپذیری آسان برخوردار است.
انواع اینورترهای صنعتی
انواع مختلفی از اینورترها در کاربردهای تجاری، صنعتی و مسکونی بکار برده میشوند. در صنعت از اینورترهای صنعتی برای عملکرد دائم در عملیات صنعتی استفاده میشود و آنها یک نقش اساسی را در صنایع ساخت و تولید ایفا میکنند. میتوان آنها را از نظر موج تولیدی به دستههای زیر تقسیمبندی کرد:
اینورتر موج مربعی، اینورتر سینوسی خالص، اینورتر سینوسی اصلاحشده
همانطور که از نام آنها پیداست شکل و فرم موج ولتاژ تولیدی در آنها متفاوت است، مثلاً در نوع دوم خروجی کاملاً سینوسی است و از این نظر که تقریباً بیشتر وسایل خانگی با این نوع از موج کار میکنند، حائز اهمیت زیادی میباشد. این نوع از اینورتر نسبت به دو نوع دیگر استفاده بیشتری داشته و البته گرانتر نیز میباشد.
همچنین بر اساس نوع کاربرد نیز میتوان دستهبندی جداگانهای را در نظر گرفت، مثلاً برای کاربردهای فن و پمپ نوع گشتاور متغیر بکار میرود اما برای کاربردهای آسانسوری، جرثقیل و نوار نقاله باید از نوع گشتاور ثابت استفاده کنید.
تکنولوژی مورد استفاده در اینورتر صنعتی
تکنولوژی مورداستفاده در اینورترها بستگی به شرکت سازنده و نوع کاربرد دارد. مثلاً در نوع V20 با رنج توانی 120 وات تا 15 کیلووات که ساخت شرکت زیمنس میباشد، یک طراحی فشرده بکار رفته که میتواند به صورت مجزا با استفاده از گزینههای متنوع (مثلاً یک BOP خارجی، اتصال کابل، فیلتر، مقاومتهای ترمزی، محافظ و …) برای کاربردی خاص یا نیازهای کاربر تطبیق داده شود. این دستگاههای فشرده و مقاوم برای عملکرد پمپها، فنها، کمپرسورها و تمسههای نقاله و همچنین برای کاربردهای اساسی درایو در صنایع فرآیندی و تولیدی طراحی شدهاند. نمونههایی از دستگاه Siemens V20 در شکل زیر نشان داده شده است.
مزایای اینورتر چیست ؟
این مزایا عبارتند از:
افزایش بهرهوری – این وسایل نه تنها منبع تغذیه بدون وقفه را به صنایع ارائه میدهند بلکه ظرفیت بار منبع انرژی را نیز افزایش میدهند که منجر به افزایش بهرهوری صنعت تولید میشود.
جلوگیری از خرابی – در هر صنعتی احتمال این وجود دارد که قطعی برق یا خطا در برقرسانی اتفاق بیفتد. این امر میتواند بازده صنعت تولید را به میزان چشمگیری تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین برای جلوگیری از خرابی ناشی از قطع برق و نوسانات منبع تغذیه، باید یک اینورتر صنعتی نصب شود.
تعویض به صورت ایمن: ممکن است نیاز به بروزرسانی سیستم در صنعت تولیدی باشد. در این حالت با استفاده از اینورترهای صنعتی امکان تعویض اجزای صنعتی بدون خاموشکردن کل سیستم وجود دارد. همچنین در هنگام استفاده از سیستم، میتوان اینورترهای صنعتی را عوض کرد.
حفاظت از تجهیزات: صنایع ساخت و ساز و تولیدی از جدیدترین نوع تجهیزات و ماشینآلاتی استفاده میکنند که میتواند در اثر قطع برق آسیب ببینند. در این حالت اینورترهای صنعتی میتوانند از خسارات ناشی از منبع توان ناسازگار جلوگیری کنند.
معایب اینورتر چیست ؟
شاید یکی از مهمترین عیوب این وسایل، قیمت زیاد آنها در بعضی از برندها و همچنین در رنجهای توان بالا باشد. قیمت این وسایل به پارامترهای مختلفی چون سطح توانی که وسیله با آن سروکار دارد، نوع موج ولتاژ خروجی، کاربرد مستقل یا متصل به شبکه و … بستگی دارد. بنابراین در هنگام خرید باید به این نکات توجه کرد.
ممنون از مطلب جامع و کامل شما
سپاس از نظر لطفتون