جعبه کنترل فرمان آسانسور از مهم ترین اجزای آسانسور است و به عنوان واسط میان تابلو فرمان و تجهیزات الکتریکی اسانسور قرار دارد.
این جعبه برای تعمیر و سرویس آسانسور استفاده می شود و بیشترین کارایی را دارد. به دلیل اینکه مرحله اول تعمیر آسانسور فعال نمودن جعبه کنترل فرمان آسانسور است. محل این جعبه زیر کابین آسانسور است و به راحتی قابل دسترسی میباشد. فعال نمودن جعبه کنترل فرمان سبب می شود تمام شستی هایی که به داخل کابین مربوط هستند از کار افتاده و مدارشان قطع می شود. در نتیجه آسانسور فقط با جعبه فرمان کار می کند. نصب و راهاندازی جعبه فرمان ساده است و نیاز به دقت دارد. کنترل باکس آسانسور کاربرد های بسیاری دارد و از مهم ترین نقش آن می توان کنترل آسانسور زمانی که مدار قطع است اشاره نمود.
وظایف جعبه کنترل فرمان آسانسور
از جمله وظایف جعبه کنترل فرمان آسانسور می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- ایجاد هماهنگی میان سایر جعبه کنترل فرمان
- کنترل دقیق و سریع آسانسور
- ایجاد دسترسی ساده برای تعمیر و سرویس
- افزایش کارایی
- مشخص نمودن عملکرد آسانسور
- ساختار ظاهری جعبه کنترل فرمان آسانسور
جعبه کنترل فرمان آسانسور به صورت فولادی و پلاستیکی ارائه می شود و دارای کلید هایی برای فرمان دادن است. ساختار ظاهری جعبه کنترل فرمان به صورت مستطیل شکل است که دکمه هایی روی آن تعبیه شده است. این کلید ها شامل موارد زیر است :
- کلید استاپ
- کلید حرکت به سمت بالا
- کلید حرکت به سمت پایین
- کلید خروج اسانسور
- کلید فعال شدن اسانسور
انواع جعبه فرمان آسانسور
جعبه کنترل فرمان دارای انواع مختلف زیر است :
جعبه های کنترل فرمان دارای نشانه ها و برچسب هایی هستند که نشان دهنده نحوه اتصال ترمینالها به یکدیگر است. این جعبه به دو دسته ساده و کارکدک تقسیم می شود :
مدل ساده آن دارای 2 تراول کابل است که به سمت کابین هدایت می شود. در این مدل کلید های زیر تعبیه می شود :
- کلید قطع اضطراری جهت جلوگیری از حرکت نخواسته
- کلید های حرکتی به سمت بالا و پایین
- دارای فضای حفاظتی
- مجهز به ترمینال هایی با رنگ متفاوت
- دارای آژیر هشدار
- دارای کلید RUN
مدل دوم جعبه کنترل کارکدک برای ساختمان های بلند و برج ها استفاده می شود. لذا باعث کاهش طول سیم می شود و معضل استفاده از کابل های طویل اسانسور را حل می کند. چرا که با استفاده از تکنولوژی سریال برای انتقال دیتا میان کابین و تابلو فرمان مصرف سیم و کابل کاهش می یابد.
جعبه کنترل کارکدک دارای ویژگی های زیر است :
- داشتن برد کارکدک جهت کاهش سیم های انتقال
- داشتن کلید بالا و پایین
- دارا بودن کلید حالت نرمال
- دارا بودن باتری پشتیبانی
- دارا بودن آژیر
- دارا بودن کلید RUN
- دارای ترمینال هایی با رنگ های متنوع
موقعیت نصب و نکات مربوط به جعبه فرمان آسانسور
موقعیت نصب جعبه کنترل از اهمیت ویژه ای برخوردار است. چرا که باید به گونه ای نصب شود که دسترسی به آن آسان و راحت و در برابر دید باشد. نصب بیش از 2 جعبه کنترل فرمان در آسانسور ممنوع است. حرکت آسانسور زمانی انجام می شود که کلید حرکتی روی جعبه فشرده شود. سرعت کابین آسانسور نباید بیش از 0.63 باشد. محدوده حرکت اسانسور نباید بیش از محدوده نرمال فراتر رود. محل نصب می تواند داخل چاهک اسانسور باشد یا داخل کابین.
تجهیزات ایمنی و عملکرد ایمنی آسانسور نباید از کار بیوفنتد. برخی از کلید های اصلی روی جعبه کنترل فرمان آسانسور قرار می گیرد و کنترل را ساده تر می کند.